Harzen > KZ Mittelbau-Dora

KZ Mittelbau-Dora

KZ Mittelbau-Dora

Nazisterne brugte masser af fanger til at skabe deres Vergeltungswaffen (gengældelsesvåben), nærmer bestemt deres V2-raketter og derfor blev Mittelbau-Dora skabt.

KZ-Gedenkstätte
Mittelbau-Dora

Kohnsteinweg 20
99734 Nordhausen

Mittelbau-Dora eller Dora-Nordhausen ligger i delstaten Thüringen nær byen Nordhausen og i det sydlige Harzen. 

En koncentrationslejr i de smukke naturlandskaber, som Harzen ellers byder på. Det virker helt urealistisk, men bjergene gav den beskyttelse, som produktionen manglede, da den lå i Peenemünde. Da området ved Østersøen blev bombet i 1943, valgte nazisterne at flytte produktionen “untertage” (under jorden).  

Stort areal – brugt til ondskab

Et besøg i området kræver tid og gerne et par gode vandresko, området er enormt og byder på mange “skjulte” hjørner. Omfanget giver en klar fornemmelse af, hvor mange mennesker der har været her og under hvilke omstændigheder, de levede og døde her (på 1½ år døde her 20000 fanger). Lejren er ligesom de andre koncentrationslejre en øjenåbner for de grusomme ting, der foregik under 2. verdenskrig.

Det er muligt, at se dele af de underjordiske anlæg og krematoriet kan også besøges. 

Underafdeling til Buchenwald

Mittelbau-Dora blev oprettet ved foden af Kohnstein, som er et bjerg i Sydharzen. Stenbruddet i bjerget skabte et enormt tunnelsystem, som passede perfekt til produktionen af V2-raketterne. 

Lejeren startede som underafdeling “Dora” af koncentrationslejren Buchenwald, men blev i 1944 ændret til at være en selvstændig lejr. Mittelbau-Dora blev befriet den 11. april 1945.

This function has been disabled for Kibbel on tour.

x Logo: Shield Security
This Site Is Protected By
Shield Security